VAŠE BMI
Na stanovení stupně nadváhy či obezity se používá nejčastěji tzv. index tělesné hmotnosti a obvod pasu. Index tělesné hmotnosti (Body Mass Index, BMI) se vypočítá dělením hmotnosti v kilogramech druhou mocninou výšky postavy v metrech.
BMI = váha v kg / (výška v m)2
Tak například osoba vážící 100kg a měřící 1,71m má
BMI = 100kg / (1,71m)2 = 34
Nadváha a obezita se klasifikuje podle hodnoty BMI.
Se stoupající hodnotou BMI stoupá i zdravotní riziko.
Výpočet BMI naleznete zde |
hodnota BMI | stupeň nadváhy | zdravotní rizika | |
nižší než 20 | podváha | podvýživa | |
20 - 25 | norma | minimální | |
25 - 30 | nadváha | nízká až lehce zvýšená | |
30 - 40 | obezita | vysoká | |
vyšší než 40 | těžká obezita | velmi vysoká |
Z
hlediska zdravotního rizika je důležité nejen množství, ale především i
rozložení tuku v těle. Ženy mají často tuk nahromaděn na stehnech a
hýždích a tvar jejich těla připomíná hrušku. Proto se tento typ obezity
nazývá typ hruška (gynoidní).
U obézních mužů bývá tuk nahromaděn zejména v oblasti hrudníku a
břicha. Tvar těla připomíná jablko, a proto hovoříme o obezitě typu
jablka (androidní). Tvar jablka signalizuje vyšší riziko chorob srdce,
vysokého krevního tlaku, cukrovky a mozkových příhod.
Jednoduchým a spolehlivým ukazatelem rozložení tělesného tuku je obvod pasu. K jeho určení postačí i krejčovský metr. Následující tabulka uvádí hodnoty obvodu pasu, které představují zvýšené nebo vysoké zdravotní riziko.
obvod pasu | zvýšené riziko | vysoké riziko |
ženy | větší než 80cm | větší než 88cm |
muži | větší než 94cm | větší než 102cm |
Při sledování svých hubnoucích úspěchů neberte v úvahu pouze absolutní hmotnostní úbytek, jde především o úbytek tuku. Proto je důležité porovnávat během redukčního programu své míry (např. obvod pasu), které často posoudí objektivněji, jak dobře si vedete.