Citróny zeštíhlují
Chutnají sice kysele, dokáží však navodit i dobrou náladu. A to je při snaze zhubnout důležité.
Citrónová šťáva obsahuje látky, které urychlují metabolismus bílkovin, a pomáhají tak při snižování tělesné hmotnosti. Patří k nejlevnějším způsobům hubnutí, které si můžete dopřát po celý rok. Urychluje téměř všechny procesy látkové výměny, které jsou pro spalování tuků důležité.
Vitamín C (53 mg. na 100 g) podporuje činnost štítné žlázy a vylučování thyroxinu. Tento hormon ulehčuje spalování tuků, a když je ho nedostatek, ke spalování tuků nedochází. Odborníci na hubnutí proto doporučují vypít mezi jídly sklenici citrónové šťávy nebo sníst alespoň jeden citrón.
Šťávu z citrónu hojně využívejte při vaření. Hodí se k rybě, dušené zelenině i do zálivek. Céčko je rozpustné ve vodě, takže si tělo nedělá zásoby pro nepříznivé období. Je proto důležité dopřávat si svou dávku denně.
Důležité:
Každý den ráno vypijte 100 až 150 ml minerální vody (pokojová teplota) se šťávou z citrónu.
Snídaně:
Vyberte si jednu z možností
* 1 plátek celozrnného chleba s 1 PL (60 g) tvarohu (20% tuku) ochuceným citrónovou šťávou
160 kcal
* müsli: 3 PL ovesných vloček a šálek nízkotučného mléka krátce povařte. Menší jablko nastrouhejte (i se slupkou), pokapte šťávou z 1/2 citrónu a posypte skořicí. Podávejte s vločkami.
160 kcal.
Dopoledne:
1 pomeranč nebo 2 mandarinky
50 kcal.
Před obědem a večeří:
Sklenice vody (100 ml) se šťávou z 1/2 citrónu
Odpoledne:
Bílý jogurt se šťávou z 1/2 citrónu nebo mléko s citrónem.
Nápoje:
Kávy a černého či zeleného čaje pouze málo, bylinkového čaje si dopřávejte podle chuti. Vypijte denně nejméně 2 litry minerální vody (neperlivé nebo jen mírně perlivé).
Oběd a večeři lze vystřídat.
1. DEN
Poledne:
Marinovaná mrkev s rýží
300 g očištěné a na plátky nakrájené mrkve smíchejte se 2 PL citrónové šťávy. Malou, nadrobno nakrájenou cibulku osmahněte na 1 ČL oleje. Přidejte mrkev. Posypejte 1/2 ČL curry a dobře smíchejte. Přidejte 1 - 2 PL citrónové šťávy a 1 malý bobkový list. Zalijte hrnkem zeleninového vývaru. Poduste (ne zcela doměkka) a ochuťte. Mezitím uvařte 60 g rýže. Mrkev podávejte na rýži, pokrm posypte podle chuti nadrobno nakrájenými bylinkami (hodí se například kerblík, petrželka apod.)
340 kcal.
Večer:
Belgický kuřecí salát
100 g grilovaných nebo vařených kuřecích prsíček nakrájejte na kostky nebo plátky. 1 PL lehké majonézy smíchejte s 1 PL citrónové šťávy a trochou černého pepře. Vmíchejte ke kuřecímu masu. Podávejte na rozložených salátových listech. Ozdobte kousky mandarinky. K pokrmu patří plátek celozrnného chleba.
340 kcal.
2. DEN
Poledne:
Vajíčko v bylinkové omáčce
1 kelímek bílého jogurtu smíchejte s 1 nadrobno nakrájenou cibulkou šalotkou, 1/2 kávové lžičky hořčice a 1 - 2 PL nakrájených bylinek. Natvrdo uvařené vejce rychle zalijte studenou vodou a oloupejte. Rozpůlte jej a vložte do hlubokého talíře. Podávejte s připravenou omáčkou.
335 kcal.
Večer:
Nudle se žampióny
200 g čerstvých, na plátky nakrájených žampiónů, smíchejte se šťávou z 1/2 citrónu a poduste ve vlastní šťávě. Mezitím uvařte 60 g tenkých nudlí a nechte je odkapat. Vmíchejte žampióny s 1 ČL polotučného másla. Přidejte nadrobno nakrájenou petrželku a podávejte s 1 PL nastrouhaného parmazánu.
330 kcal.
3. DEN
Poledne:
Řízky s bramborovým salátem
150 g vařených a oloupaných brambor nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Vmíchejte 1 nadrobno nakrájenou cibuli šalotku, 2 PL zeleninového vývaru, 1 PL citrónové šťávy a 1 PL oleje. Ochuťte a přidejte nakrájené bylinky. Mezitím poduste na teflonové pánvi telecí řízek (120 g). Podávejte se salátem, hotový pokrm ozdobte plátky citrónu.
345 kcal.
Večer:
Polévka z dýně
Na 2 ČL oleje osmahněte malou, nadrobno nakrájenou cibulku a 100 g oloupaných a na kostky nakrájených brambor. Přidejte 250 ml zeleninového vývaru a nechte 10 minut vařit. Potom přidejte 300 g na kostky nakrájených dýní (bez semínek) a duste doměkka. Rozmixujte a ochuťte citrónovou šťávou, muškátem a zázvorem, trochou soli a pepřem. Vmíchejte 2 PL kroužků pórku. Posypte kostičkami z toustovaného chleba.
345 kcal.
4. DEN
Poledne:
Lososové ruličky s pórkem
2 očištěné pórky (použijte bílou a světlezelenou část) povařte v trošce zeleninového vývaru, nechte odkapat a zarolujte do 2 plátků uzeného lososa (50 g). Pokapte šťávou z 1 citrónu smíchanou s nadrobno nakrájeným koprem. Podávejte s bramborou vařenou ve slupce a 1 ČL zakysané smetany (10 % tuku).
350 kcal.
Večer:
Sýrový talíř
Ledový salát nakrájejte na proužky. Na ně položte 60 g krájeného sýra (30 % tuku) a sedm sardelových filetů pokapaných citrónovou šťávou a opepřených. K tomu 1 plátek tmavého toustového chleba s 1/2 ČL nízkotučného másla.
350 kcal.
5. DEN
Poledne:
Kuřecí frikassee
100 g na plátky nakrájených krůtích nebo kuřecích prsíček osmahněte na 2 ČL oleje a potom poduste v trošce zeleninového vývaru. Vmíchejte 2 PL nízkotučné smetany a ochuťte citrónovou šťávou. Mezitím uvařte 40 g nudlí. Podávejte společně, posypané petrželkou a nakrájenou řeřichou.
350 kcal.
Večer:
Obložené avokádo
Menší, dozrálé avokádo rozpůlte a vyndejte pecku. Řezné plochy pokapte citrónem. 100 g krevetek také pokapte citrónem a položte na avokádové půlky. Ozdobte koprem. Podávejte s plátkem celozrnného chleba (možno potřít 1/2 ČL nízkotučného másla) a trochou nastrouhaného křenu.
350 kcal